Предмет: Алгебра, автор: bilosnizkaizkalusha

Розв'яжіть рівняння методом заміни змінної :

( x² + 3x + 1 ) ( x² + 3x + 3 ) = -1.

У відповідь запишіть добуток коренів рівняння, наприклад : 4

Ответы

Автор ответа: Universalka
1

\displaystyle\bf\\(x^{2} +3x+1)(x^{2} +3x+3)=-1\\\\x^{2} +3x+1=m \  \  \ \Rightarrow \  \  \ x^{2} +3x+3=m+2\\\\m\cdot(m+2)=-1\\\\m^{2} +2m+1=0\\\\(m+1)^{2} =0\\\\m+1=0\\\\m=-1\\\\\\x^{2} +3x+1=-1\\\\x^{2} +3x+2=0\\\\Teorema \ Vieta:\\\\x_{1} + x_{2} =-3\\\\x_{1} \cdot x_{2} =2\\\\x_{1} =-1 \  \ ; \  \ x_{2} =-2\\\\x_{1} \cdot x_{2} =-1\cdot (-2)=2\\\\Otvet: \ 2


bilosnizkaizkalusha: Дякую
Автор ответа: Alnadya
1

Решение.

\bf (x^2+3x+1)(x^2+3x+3)=-1

Замена переменных :  \bf t=x^2+3x+1\ \ \Rightarrow \ \ \ x^2+3x+3=t+2  

\bf t\, (t+2)=-1\ \ ,\ \ t^2+2t+1=0\ \ ,\ \ (t+1)^2=0\ \ ,\ \ t=-1

Перейдём к старой переменной.

\bf x^2+3x+1=-1\ \ ,\ \ \ x^2+3x+2=0\ \ ,\\\\x_1=-2\ ,\ x_2=-1\ \ (teorema\ Vieta)  

Ответ:  \bf x_1=-2\ ,\ x_2=-1\ ,\ x_1\cdot x_2=2\ .


bilosnizkaizkalusha: дякую
Похожие вопросы
Предмет: Окружающий мир, автор: любознашка33
Предмет: Химия, автор: romavynogradov