601.* Доведіть, що коли a/b = c/d TO: 1) (a - b)/b = (c - d)/d 2) a/(a + b) = c/(c + d)
Ответы
ПОСТАВЬ 5 ЗВЕЗД И СПАСИБО ПЖ
1) Для доведення першого виразу (a - b)/b = (c - d)/d, почнемо з даного a/b = c/d. Ми хочемо виразити вираз (a - b)/b у вигляді (c - d)/d.
Множимо обидві сторони виразу a/b = c/d на bd (множимо чисельник і знаменник першого виразу на bd):
(a/b) * bd = (c/d) * bd
Тепер спростимо обидві сторони:
a * d = c * b
Тепер виразимо (a - b)/b:
(a - b)/b = (c * b - b)/b = (c * b)/b - b/b = c - 1
Аналогічно, (c - d)/d також дорівнює c - 1.
Отже, ми довели, що (a - b)/b = (c - d)/d.
2) Для доведення другого виразу a/(a + b) = c/(c + d), почнемо з даного a/b = c/d. Ми хочемо виразити вираз a/(a + b) у вигляді c/(c + d).
Розділимо обидві сторони виразу a/b = c/d на a:
(a/b) / a = (c/d) / a
(a/b) * (1/a) = (c/d) * (1/a)
1/b = 1/d
Тепер виразимо a/(a + b):
a/(a + b) = a/(a(1 + b/a))
a/(a + b) = a/(a(1 + 1/b))
a/(a + b) = 1/(1 + 1/b)
Аналогічно, c/(c + d) дорівнює 1/(1 + 1/d).
Оскільки 1/b = 1/d, то a/(a + b) = c/(c + d).
Отже, ми довели, що a/(a + b) = c/(c + d).