Срочно помогите!! Нужно сдать до 18:00
1) Спростити
2) Спростити (5-3√2)^2 + (4 +5√2)^2
Ответы
1. Спростімо вираз:
(a - b / a² + ab - a / ab + b²) : (b² / a³ - ab² + 1 / a + b)
Спочатку розглянемо кожну частину окремо:
a - b / a² + ab - a / ab + b² = (a - b) / (a² + ab) - (a / (ab + b²))
Тепер розділимо одну дужку на іншу:
((a - b) / (a² + ab)) / ((a / (ab + b²)))
Щоб поділити дроби, перемножимо перший дріб на обернений другого дробу:
((a - b) / (a² + ab)) * ((ab + b²) / a)
Тепер множимо чисельники і знаменники:
(a - b)(ab + b²) / (a² + ab) * a
Подивимося на чисельник:
(a - b)(ab + b²) = ab(a - b) + b²(a - b) = ab(a - b) + b(a - b) = (a - b)(ab + b)
Тепер підставимо це назад у вираз:
[(a - b)(ab + b)] / (a² + ab) * a
Тепер можемо спростити:
(a - b)(ab + b) / (a + b)
2. Спростімо вираз:
(5 - 3√2)² + (4 + 5√2)²
(5 - 3√2)² = (5 - 3√2)(5 - 3√2) = 25 - 15√2 - 15√2 + 18
= 43 - 30√2
(4 + 5√2)² = (4 + 5√2)(4 + 5√2) = 16 + 20√2 + 20√2 + 50*2
= 116 + 40√2
Тепер додамо ці два квадрати:
(43 - 30√2) + (116 + 40√2) = 159 + 10√2
Отже, вираз (5 - 3√2)² + (4 + 5√2)² дорівнює 159 + 10√2.