1) 2,5х = -1; 2) 0 ,4 х -6 = 0 ,6 х -9 ; 3) 3 (1 -х ) + 5(х + 2) = 1-4 х ; 4) 0 ,3 (3 х -1 ) + 0,2 = 5 (0 ,1 -0 ,2 х )-0 ,1 .
с решениям
Ответы
1) 2.5x = -1
Для розв'язання цього рівняння потрібно поділити обидві сторони на 2.5:
x = -1 / 2.5
x = -0.4
2) 0.4x - 6 = 0.6x - 9
Спочатку можемо відняти 0.4x з обох сторін:
-6 = 0.2x - 9
Тепер додамо 9 до обох сторін:
3 = 0.2x
Тепер поділимо обидві сторони на 0.2:
x = 3 / 0.2
x = 15
3) 3(1 - x) + 5(x + 2) = 1 - 4x
Розкриємо дужки і спростимо рівняння:
3 - 3x + 5x + 10 = 1 - 4x
Тепер об'єднаємо подібні члени на лівій стороні:
2x + 13 = 1 - 4x
Додамо 4x до обох сторін:
6x + 13 = 1
Віднімемо 13 від обох сторін:
6x = 1 - 13
6x = -12
Тепер поділимо обидві сторони на 6:
x = -12 / 6
x = -2
4) 0.3(3x - 1) + 0.2 = 5(0.1 - 0.2x) - 0.1
Розкриємо дужки і спростимо рівняння:
0.9x - 0.3 + 0.2 = 0.5 - 1x - 0.1
Тепер об'єднаємо подібні члени на кожній стороні:
0.9x - 0.1 = 0.5 - 1x - 0.1
Додамо 1x до обох сторін:
0.9x + 1x - 0.1 = 0.5 - 0.1
Об'єднаємо x-терми на лівій стороні:
1.9x - 0.1 = 0.5 - 0.1
Тепер додамо 0.1 до обох сторін:
1.9x = 0.4
Поділимо обидві сторони на 1.9:
x = 0.4 / 1.9
x ≈ 0.2105 (округлено до чотирьох знаків після коми)
Ответ:
1)-0.4
2)15
3)-2
4)0.3
Пошаговое объяснение:
1)2.5x = -1
x = -1 / 2.5
x = -0.4
2)0.4x - 6 = 0.6x - 9
-6 = 0.2x - 9
3 = 0.2x
x = 3 / 0.2
x = 15
3)3(1 - x) + 5(x + 2) = 1 - 4x
3 - 3x + 5x + 10 = 1 - 4x
2x + 13 = 1 - 4x
2x + 4x = 1 - 13
6x = -12
x = -12 / 6
x = -2
4)0.3(3x - 1) + 0.2 = 5(0.1 - 0.2x) - 0.1
0.9x - 0.3 + 0.2 = 0.5 - 1x - 0.1
0.9x - 0.3 + 0.2 = 0.5 - 1x - 0.1
0.9x - 0.1 = 0.4 - 1x
0.9x + 1x - 0.1 = 0.4
1.9x - 0.1 = 0.4
1.9x = 0.4 + 0.1
1.9x = 0.5
x = 0.5 / 1.9 ≈ 0.3