{ xy+xz=8. yz+xy=9. xz+yz=-7
Ответы
Ответ:Щоб розв'язати систему рівнянь, які ви надали, ми можемо скористатися методом елімінації змінних. Ось як це можна зробити:
Додамо перше і друге рівняння, щоб отримати:
xy + xz + yz + xy = 8 + 9
2xy + xz + yz = 17
Віднімемо третє рівняння від результату кроку 1, щоб отримати:
2xy + xz + yz - (xz + yz) = 17 - (-7)
2xy = 24
xy = 12
Підставимо значення xy у перше рівняння:
12 + xz = 8
xz = -4
Підставимо значення xy у друге рівняння:
yz + 12 = 9
yz = -3
Отже, ми отримали значення xy = 12, xz = -4 і yz = -3. Це є розв'язком системи рівнянь.
Объяснение:
Відповідь:
Система має два рішення:
x1 = -4
у1 = -3
z1 = 1
та
х2 = 4
у2 = 3
z2 = -1
Пояснення:
Маємо систему з трьох рівняннь:
xy + xz = 8 ( 1 )
yz + xy = 9 ( 2 )
xz + yz = -7 ( 3 )
До рівняння ( 1 ) додамо рівняння ( 2 ) та вичтемо рівняння ( 3 ):
xy + xz = 8
+
yz + xy = 9
-
xz + yz = -7
----------------
xy + xz + yz + xy - xz - yz = 8 + 9 + 7
Доданки xz та yz з різними знаками ( + та - ) вичитають одне одного, залишаються лише доданки xy:
2xy = 24
xy = 24 / 2 = 12
Підставимо xy до рівняння ( 1 ):
12 + xz = 8
xz = 8 - 12 = -4
Підставимо xy до рівняння ( 2 ):
yz + 12 = 9
yz = 9 - 12 = -3
Отримали проміжний результат:
xy = 12 ( 4 )
xz = -4 ( 5 )
yz = -3 ( 6 )
Виразимо х з рівняння ( 5 ):
x = -4 / z ( 7 )
Виразимо у з рівняння ( 6 ):
y = -3 / z ( 8 )
Підставимо x та y з рівняннь ( 7 ) та ( 8 ) до рівняння ( 4 ):
xy = (-4) / z × (-3) / z = 12 / z² = 12
z² = 12 / 12 = 1
Отримаємо два корні z:
z1 = 1
z2 = -1
Підставимо z1 та z2 до рівняння ( 5 ), отримаємо два корні х:
x1 × 1 = -4
х1 = -4 / 1 = -4
x2 × (-1) = -4
х2 = -4 / (-1) = 4
Підставимо z1 та z2 до рівняння ( 6 ), отримаємо два корні у:
y1 × 1 = -3
у1 = -3 / 1 = -3
y2 × (-1) = -3
у2 = -3 / (-1) = 3
Перевіримо підставляючи корні х та у до рівняння ( 4 ):
х1у1 = (-4) × (-3) = 12
х2у2 = 4 × 3 = 12
Все співпадає.
Ми отримали два розв'язки системи рівняннь:
x1 = -4
у1 = -3
z1 = 1
х2 = 4
у2 = 3
z2 = -1
1 Проверка:
Підставимо корні х1, у1 та z1 до рівняннь ( 1 ), ( 2 ) та ( 3 ):
( 1 ): (-4) × (-3) + (-4) × 1 = 8
12 - 4 = 8
8 = 8
( 2 ): (-3) × 1 + (-4) × (-3) = 9
-3 + 12 = 9
9 = 9
( 3 ): (-4) × 1 + (-3) × 1 = -7
-4 - 3 = -7
-7 = -7
2 Проверка:
Підставимо корні х1, у1 та z1 до рівняннь ( 1 ), ( 2 ) та ( 3 ):
( 1 ): 4 × 3 + 4 × (-1) = 8
12 - 4 = 8
8 = 8
( 2 ): 3 × (-1) + 4 × 3 = 9
-3 + 12 = 9
9 = 9
( 3 ): 4 × (-1) + 3 × (-1) = -7
-4 - 3 = -7
-7 = -7
Все вірно.