Cos 6 B+ cos 4 B / sin 6 B- sin4 B=ctg B
B- это бета
Ответы
Ответ:Дано:
cos(6β) + cos(4β)
------------------- = ctg(β)
sin(6β) - sin(4β)
За допомогою тригонометричних формул скористаємося співвідношеннями для додавання і віднімання косинусів та синусів:
cos(6β) + cos(4β) = 2cos(5β)cos(β)
sin(6β) - sin(4β) = 2cos(5β)sin(β)
Підставимо ці співвідношення в вихідне рівняння:
2cos(5β)cos(β)
------------------ = ctg(β)
2cos(5β)sin(β)
Скоротимо спільний множник 2 та домножимо обидві сторони на sin(β):
cos(5β)
-------- = cos(β)
sin(β)
Застосуємо формулу для ctg(β):
ctg(β) = cos(β) / sin(β)
Тоді отримаємо:
cos(5β) cos(β)
-------- = ------
sin(β) sin(β)
Объяснение:Це співвідношення є ідентичністю, оскільки обидві сторони мають однакові значення. Отже, вихідне рівняння справджується для будь-якого значення β.
Ответ:
Для доведення рівності використаємо тригонометричні тотожності:
ctg(B) = cos(B)/sin(B)
sin(A - B) = sinAcosB - cosAsinB
sin(A + B) = sinAcosB + cosAsinB
Застосуємо тотожності (2) та (3) до знаменника:
sin(6B - 4B) = sin2(2B) = 2*sin(2B)cos(2B)
sin(6B + 4B) = sin2(5B) = 2sin(5B)*cos(5B)
Тоді задане рівняння можна переписати у вигляді:
cos(6B) + cos(4B)
----------------- = cos(B)
sin(6B) - sin(4B)
Розділимо чисельник і знаменник на cos(2B):
cos(6B)/cos(2B) + cos(4B)/cos(2B)
--------------------------------- = cos(B)/(sin(B)*cos(2B))
Використовуючи тотожність (1), перепишемо праву частину:
cos(B)/(sin(B)*cos(2B)) = ctg(B)/2
Підставимо це у попереднє рівняння:
cos(6B)/cos(2B) + cos(4B)/cos(2B)
--------------------------------- = ctg(B)/2
Зведемо чисельник до спільного знаменника:
cos(6B)*cos(4B) + cos(4B)*cos(2B)
--------------------------------- = ctg(B)/2 * cos(2B) * (sin(6B) - sin(4B))
Скористаємось тотожністю (2) знову:
2*cos(4B)cos(2B) = 2cos(6B)*sin(2B)
Підставимо це у попереднє рівняння:
cos(6B)*cos(4B) + cos(4B)cos(2B)
--------------------------------- = ctg(B)/2 * cos(2B) * (sin(6B) - sin(4B))
cos(4B) * (cos(6B) + cos(2B))
---------------------------- = ctg(B)/2 * cos(2B) * (2sin(2B)*cos(6B))
cos(4B) * (cos(6B) + cos(2B))
---------------------------- = ctg(B) * sin(2B) * cos(6B)
Залишається переписати це рівняння в термінах ctg(B) та застосувати тотожність (1):
ctg(B) = cos(4B)(cos(6B) + cos(2B))/(sin(2B)(sin(6B) - sin(4B)))
Таким чином, ми довели задану рівність