a) Care sînt momentele importante din biografia lui Alexei Mateevici?
Ответы
Alexei Mateevici născut 27 martie 1888 în satul basarabean Căinari (acum în Moldova raionul Căușeni), în familia preotului Michael Mateevici și soția lui Hope. Curând familia sa mutat în satul Zaim. În anii 1897-1902 a studiat la școala religioasă Chișinău Mateevici, iar în anii 1902-1910 - la seminarul. În 1906, el a publicat în ziarul „Basarabia“ eseu „Căderea“ și articolul „Ce avem nevoie?“ Și „Moldovenii lupta pentru drepturile lor.“ În 1907, în „Basarabia“ a fost publicat poezie, „Dorul“ ( „Dorința“), semnat de „Al. M. "cu o notă că este din arta populară orală a Basarabiei. Cel mai probabil a fost prelucrarea literară a cântecelor populare. Curând, sub titlul „Lira Basarabiei“, sub pseudonimul Al. Matveesku a fost publicat poezie, "Kyntekul Zorilor" ( "Cântec de Dawn") marcată "Chișinău, 5 februarie 1907." 14 februarie a fost publicat poezie, "Taranu" ( "Tarani"), și 25 februarie "Ey kynt" ( "Eu laud"). Curând ziarul „Basarabia“ a fost închis din motive politice, și Mateevici nu a publicat câțiva ani.
În 1910-1914 Mateevic a studiat la Academia Teologică din Kiev. In timpul studiilor sale, el a mutat la poemul moldovenesc „Rugăciunea“ și „Când valurile îngălbenire lan de porumb ...“ Lermontov, „amintiri“ de Pușkin, „Evening“ Nikitin „copii“ Khomiakov și altele, precum și un poem de AK Tolstoi, „Ioan Damaschinul “. În 1914 sa căsătorit cu Mateevici Teodosia Borisovne Nowitzki a revenit la Chișinău și a devenit profesor de limba greacă Chișinău Seminar. În 1915 a tradus poemul lui Nadson "Creștinul".
Limba noastră este un model frumos,
Codri, o cădere de frunze cădea.
Bule de Nistru, în care este clar
Starurile ard stelele.
Mateevici este autorul a „Momente de influență bisericii asupra originii și dezvoltarea istorică a limbii moldovenești“, „motive religioase în credințe și ritualuri basarabeni Moldoveni“, „plânsetele funerare moldovenești“, „Eseu despre tradițiile religioase și interne din Moldova“, „gânduri de Lev Tolstoi religie și măsurare „și lucrează“ celebrarea moldovenească de Paște la Rusalii „“ Mare și sărbători mici moldoveni „“ creştinismul în Basarabia «cercetare» tipărirea de carte liturgică biserica moldovenească în cele mai importante ale ISTO sale ia ".
11 septembrie 1915 Mateevici a fost mobilizat ca preot militar și trimis pe front Galitsky, dar ceva timp mai târziu transferat la frontul românesc. Mateevici a participat la congresul învățătorilor moldoveni, a avut loc la luna mai 1917 perioada 25-27 Chișinău. În iunie 1917, el a scris celebrul poem „Limba Noastră“ ( „Limba noastră“). 17 iunie poezie a fost terminat, a doua zi a fost citită de către autor la deschiderea la Chișinău cursuri de profesori din Republica Moldova. Poem tipărit în revista "Kuvynt Moldovenesc" (1917, № 49, 21 iunie 2.) - aplicație gratuită pentru hârtie cu același nume, în revista "Shkoala Moldoveniaske" (1917, № 2-4, iulie-septembrie, 94. ).
La scurt timp după aceea, el a revenit la partea din față, Mateevici contractat tifos și a fost internat în spital Chișinău 1, unde a murit 13 (24), în august 1917.
A fost îngropat la cimitirul central (armean) din Chișinău.